Светът според д-р Станев

* Ако авторът на този текст Людмил Станев беше строител или се занимаваше като нас с интериорен дизайн, мебели и салтанати, сигурно продукцията му щеше да е весела и приятна за окото. Той обаче е дипломиран български лекар и недипломиран български писател и публицист от Варна, когото ние до такава степен уважаваме, че сме готови да споделим и последните си подпетени обувки с него. Д-р (да не се бърка с "др."!) Станев е автор е на книгите „Няма такава книга“, „Неприятният татарин“, „Ненакърнимо“, „Малка нощна приказка“, „По-малко“, „Приятели мои“ и "Рязко". Други негови текстове могат да бъдат намерени по книжарниците и в нашия приятелски сайт clubz.bg.

Едно добро начало


ЛЮДМИЛ СТАНЕВ


Всеки път, когато решавам да пиша, се обличам подходящо за сюжета, който смятам да развия. Когато разказът се води от жена, дори си слагам перука и червило, с пижама пиша, когато разказвам съновидения, съответно с бяла престилка, ако темата е медицинска.

Направих си експеримент да пиша чисто гол, но се получават несвързани идиотски текстове като тези, които бълват „Хиела“. Повече не повторих експеримента.

И ето, сега съм с мека шапка, пура в ръка и чаша малцово уиски в другата. Проблемът е, че нямам свободна ръка за писалката. Ако бях с една ръка, щях да се лиша от уискито. Бързо намерих изход. Включих си диктофона на телефончето и пуснах порция дим, който би могъл да ликвидира цяло детско отделение. Ммм…, уискито не е лошо. Освен че не е лошо, не е и мое (на сестра ми е). Обичам да употребявам луксозни неща, които не са мои.

И така, всичко започна с малко съобщение във вестника „Заменям акордеон за два по-големи заека“. Този текст е идеален за сутрешна гимнастика по дедукция. Каква информация ни дава този текст? Първо: лицето, подало обявата, свири на акордеон, или го е откраднал/а/о, но не може да свири. Да разгледаме първия вариант: най-вероятно музикантът е толкова гладен, че по-скоро му се яде и не му е до свирене. Втората част крие известна енигма: „Два по-големи заека“. От кого да са по-големи зайците? Ако се отнася до акордеона, явно имаме работа с метафора, защото заекът и акордеонът нямат най-малко общо кратно, но те и голямо нямат, и това го подминаваме.

Да опитаме друго логическо съждение, зайците да са по-големи един от друг, но това е силогизъм. Ако всеки заек е по-голям от другия, влизаме в затворен кръг. Към обяд реших да изляза от стотиците по-големи зайци от загадката и от затворения кръг, в който попаднах, и намерих най логичното решение на задачата. Акордеонист, чийто щат е закрит, е намерил свободен щат за илюзионист. Това е. Но едно съмнение остава. Мммм… не беше лошо това уиски!

Я, да хвърля едно око и на криминалната хроника. Автор на тъпи скечове е намерен убит в селски нужник. Вероятно е задушен, от гърлото му извадили на топка хартия от 43-а до 112-а страница от книга на Марк Твен. Води се следствие.

Така, става интересно. Вчера при странни обстоятелства е убита известна фолк певица. Намерена е удавена в басейн, от който водата била източена и заменена със силикон. Около тялото били разхвърляни нотни листи на „Ода на радостта“ на Бетовен.

Третото съобщение допълни пъзела. „Известен телевизионен водещ е намерен мъртъв във вилата си. Смъртта е настъпила вследствие на удар с твърд предмет. Предметът най-вероятно е „Български тълковен речник“, издание на БАН от 1994 г. Намерен е на местопрестъплението със следи от кръвта на убития. Ммм, интересно. Всичко е логически свързано. Очевидно действа организирана престъпна група. Нещо като криминално съдружие с идеална цел.

Следващите седмици дадоха отговор на причината за вълната от насилие. След първите жертви престъпленията вече не бяха жестоки, но все още показни и селективни. Дребни злополуки и средни телесни повреди застигнаха представители на масовата култура и известни персони от жълтата преса.

Полицията впрегна целия си ресурс, но не можа да разкрие извършителите. Все пак се справи добре с превенцията. Започна да охранява всички личности, които бяха известни с това, че са известни. Бяха забранени големите фолк концерти и жълтите вестници. Телевизиите вече без намесата на СЕМ свалиха от ефира си нелепите и скудоумни шоу програми. По-агресивните канали започнаха да излъчват само класика.

И ето, че за месец ефирът стана едно по-добро място за живеене.

Докато в един хубав ден за българската култура в известен столичен вестник се получи писмо, което даде отговор на загадката. Вината пое синдикатът от закоравели интелектуалци ”Ново начало”. Ултимативното писмо завършваше така:

„Доведени до предела на човешките възможности да живеем в естетическа тъпота и скудоумие, ние поемаме цялата отговорност за вълната от репресии. Оставяме ви да си помислите как искате да живеете по-нататък. Отсрочката е 30 дни. „Ново начало” ви наблюдава. Красотата ще спаси света!"

Как ще завърши цялата тази история, ще покаже времето. Все пак остава едно добро начало.e-max.it: your social media marketing partner

Добавете коментар


Защитен код
Обнови