От А до Я

Както споменахме в началото - блокове не строим. Нито молове. Нито офис сгради. Нито магистрали, околовръстни и виадукти от рехав бетон и асфалт от горени гуми, който се огъва след месец. Тези обекти сме ги оставили на колегите, които обичат да градят и печелят мащабно, често използвайки държавни пари по придобилите печална слава т. нар. "обществени поръчки".

Ние строим къщи, край града или на село, от изкопа до покрива. С всички екстри, задължителни за една уважаваща себе си къща. После я хващаме и я правим и отвътре. Накратко, за да ни ви губим времето: проектираме, строим, обзавеждаме. 

Ремонтираме и апартаменти с удоволствие. Особено харесваме онези невинни обиталища, които строителят на вашата кооперация ви е предал в полусуров вид - в тях можем да се развихрим с цели интериорни решения и концепции. Но не отказваме и на стари апартаменти, имащи нужда от лифтинг, липосукция и някоя и друга пластична операция, за да се почувстват отново млади.


Вашият дом е вашата крепост


Ще го направим такъв, какъвто искате. Ако не знаете какъв точно, ще ви помогнем да си изясните. После ще го проектираме, изградим или реновираме - в разумни срокове и на човешки цени. Можем да ви построим и готически замък, но признаваме, че предпочитанията ни са към традиционните български, балкански и средиземноморски стилове. Те са достатъчно красиви и удобни, за да объркваме още и без това комплицираната ни градска, та и селска среда.  

Да не забравим: ако искате предварително 3D изображение, ще го получите веднага.

1. Етапът, в който трябва доста въображение, за да видиш къща тук.
2. Хм! Дали не започна да се оформя някаква конструкция?
3. А това не е ли първи етаж от нещо интересно?
4. Вече заприличва. И едва ли някой ще го обърка с офис сграда.
5. Нещата придобиват все по-категоричен вид.
6. Още не е готова за живеене, но е на път.
7. Нещата напредват, господа съдебни заседатели!
8. Верандите са готови за употреба с всички сили. (Следва продължение)
Алпийски хубавини на местна почва. Идеално се връзват.
Бивша стара плевня, днес с всички хотелски удобства, чака гости.
Дувар в нашенски стайл. Пази родовата памет и къщата от калпазани.
Еднофамилен разкош на 15 км от Орлов мост. Кеф.
Еднофамилна къща с всички екстри и тревненска физиономия.
Екологично чисти стълби към втория етаж.
Еркер по габровско-боженски. Но и по средиземноморски.
Зад достоен дувар, достоен бит. Е, бит може да бъде само някой натрапник.
Зидана чешма в недовършен вид. И пак е красива!
Италиански алпийски стил. И за у нас го бива.
Който смята, че това не е красиво, хич да не ни се обажда!
На български се нарича кьошк... Упс. Май не е точно на български...
Някои го предпочитат каменен. Входа, де.
Оригинално корито за дворна чешма. Какво като е било свинска копаня?
Светлинният дизайн е от най-любимите ни занимания.
Селско излъчване отвън, цивилизационни екстри вътре.
Семпли бели стени с ярки прозоречни капаци. Култова комбинация!
Средиземноморски прозорци и тъмно дърво. Може и обратното.
Стилна тераса на стилна къща. Цени - народни.
Строим така, че и нощно време да е красиво.


Баш майстори

Всякакъв вид ремонт на къщи и апартаменти в София и околностите. Идеалният вариант е да ни пуснете вътре и да заминете на почивка. В разумен срок ще ви връчим ключа на готовия ви дом. Но варианти - всякакви. Говорим, уточняваме, стискаме ръцете и работим - толкова е просто.

И нещо важно: не поемаме ангажимент, преди да приключим предишния. Даже е обидно да правим това уточнение, но няма как - в такава държава живеем. На собствен гръб сме изпитали волностите на някои "майстори", които хващат по няколко поръчки, взимат капарото и започват да липсват през ден-два, поставяйки собственика в разкрачено положение. Ние нямаме такива навици. Ако не ни достига ресурс в момента, ще помолим да изчакате. Или да си потърсите други изпълнители.  

А за прегледност ще качим само няколко двойни снимки от почти една и съща гледна точка - ПРЕДИ и СЛЕД намесата ни. 

1. ПРЕДИ

2. СЛЕД (разстоянието между двете е 4 месеца)


За да не останете с погрешното впечатление, че силата ни е основно в екстериора и строителството на къщи, ето и две двойки снимки на същия принцип, но интериорни.
Първо - една обикновена стая...

1. ПРЕДИ

2. СЛЕД


...после една обикновена баня:

1. ПРЕДИ

2. СЛЕД


И, да, прави сте - бяха обикновени ПРЕДИ. СЛЕД вече не са никак обикновени.


 


Рекорд! Къща бе купена за 275 милиона евро


  Бяла, спретната къщурка.

Къща с двор край френската столица вече е най-скъпата за всички времена и народи. Имението, макар да е наречено "Шато Луи XIV", не е реновиран старинен замък, а продукт на скорошно строителство. Аукционерите от Christie's действаха като изпечени брокери и му намериха купувач за потресаващата сума от 275 млн. евро. Щастливият нов собственик, както може да се предположи, е от Близкия нам Изток, но името му не се съобщава.

За сравнение - досега най-скъпият имот беше в Лондон и през недалечната 2011 г. бе продаден за 221 милиона долара. 

Близкоизточната връзка всъщност не е случайна. Къщето "Шато Луи XIV" бе построено за някакви си 3 години от компанията Cogemad. Неин собственик е Емад Кашоги - племенник на саудитеца Аднан Кашоги, признат за най-богат в света през 80-те години на ХХ век.

Вилата се кипри насред парк от скромните 23 хектара недалеч от Париж - между Версай и Марли-льо-Роа. Има си аквариум, басейни, собствено кино и изба за вино. Засега на обществеността се показват само малко екстериорни снимки, а за интериора и мебелировката можем само да гадаем.


Работното място на Майстора

Кой му изпи бирата, още не е ясно. Но заподозрени - много

Майстори много, майстори за всичко. Майсторът на грила е един от най-тачените. Въпросът обаче не е да метнеш месото на скарата. Нито къде е бирата. Въпросът е: къде е скарата!

Нямаме нищо против тенекиените приспособления за 10 лева от строителния хипермаркет - вършат чудесна работа, когато си някъде далеч от дома. Малко ни плашат само американските барбекюта на газ, с разни там капаци и обдухватели - може да изглеждат професионални, но какъв вкус има месо, печено на газ? Въгленът си е въглен, така знаем ние.

Затова и днес представяме едно наистина професионално барбекю. Построено е насред екстериора, но пък има всички интериорни екстри и мебели. Не е евтино и се гради почти като къща, но присъствието му в двора подсказва колко притежателят му е привързан към барбекюто като начин на живот. А големината му (и най-вече на масата в центъра) - че собственикът е социален тип и обича масивните компании.


  1. Основен кът с всички екстри.

Този модел барбекю има и още едно много положително качество - извън къщата е и произвеждането на шум и аромати между трите му стени не се отразява негативно на желаещия да си почине някъде из стаите.


  2. Екстериорен изглед - три стени и една липсваща за близост с природата.

Интериорното решение изцяло зависи от притежателя на барбекюто (и неговата другарка в живота, естествено), но според нас естетичните фолклорни елементи (наричани "битови") не са лоши като вариант - все пак тук се пекат пържоли и кебапчета, а не стриди и охлюви. 


  3. Интериорен ъгъл с елементи, възбуждащи апетита и въображението. Подходящ за македонски и родопски песни.Басейн в стил рустик?... О, и още как!Август е време за морета, планини и басейни. Ако питате нас, оптималният вариант е: басейн на двора на собствената ви къща в планината. С него преборваш жегата в приятна компания, без да се налага да търпиш шумни плажуващи или да пресмяташ какво количество отходни води се е изсипало в Черно море днес.

Басейнът може да бъде бетонна дупка в земята или гумено съоръжение - китайско производство. Може да бъде скъпарски, стъклен, с перли по дъното и златен обков по аксесоарите. Може да бъде квадратен, правоъгълен и кръгъл. Може да бъде обаче и с избрана от собственика форма и вид, отговарящ на пасторалния екстериор в двора. Строителството му е цяло изкуство и тук само демонстрираме, че го умеем. С всички необходими екстри - филтри, подгряване, осветление и т. н.

В нашия случай той е красив и функционален малък басейн в стил рустик, идеално връзващ се с интериора на къщата и околните дувари. Не сме чували нашите аграрни деди да са си правили дизайнерски басейни в дворовете, но ако са, щяха да са именно такива.

Басейнът в двора на селската къща има много плюсове, когато е построен както трябва. Но двете му най-важни са:
1) В него можеш да пиеш коктейли с верни другари, накиснат до брадичката в прохлада.
2) В него децата ти и техните приятелчета могат да се забавляват безопасно, без да се зверят в телефоните си. Макар че, както се вижда на първата снимка, някои опитаха. Но не им се получи.

По-долу предлагаме някои от етапите на строителството. Вярно е, че има бетонeц, но рустикалната суха зидария пропуска, изпробвано е.

 
  1. Кофраж отвътре, суха зидария отвън.                                  2. Седалките подсказват за какво предимно ще се ползва.

 
  3. Екстериорни украси в унисон с двора.                                   4. Без сини нюанси не може. Е, може, но...

И накрая - един нощен изглед:

Изгря слънце на нашата улица. По този случай - малко пресни екстериори

Както ще забележите моментално, въпросната улица не се намира в центъра на никой град. Затова и слънцето, което се беше покрило за няколко дни, изгря първо на нея. И докато беше мрачно, валеше и духаше вятър, ние хитро ви позанимахме с мебели и интериори - да не се налага да излизаме сред недотам приятните природни явления. Сега грейна. Обаче е студено за сериозно строителство, затова съвсем логично е да ви изкараме навън, но за малко. Хем да вземете въздух, хем да ви покажем някои пресни екстериорни решения. Някои от тях са още в процес на доработка, някои са съвсем готови - довършени от природата, а ние само сме се възползвали от тях (снимки 5 и 6).


1. Старовремска порта и входна врата от масивно дърво. В близките топли дни и двете ще бъдат обработени с най-съвременни, но екологични химикали. По този начин парадният вход на къщата (снимка 2) ще придобие търсения 100-годишен вид и ще бъде годен за ползване още поне 100 години. Което значи, че ще ни надживее, уви, но така трябва. Така работим ние.

Колкото до портата, четиримата господа роми, които я пренесоха и придържаха, за да я монтираме, още на първото крило констатираха:
- Бате, т'ва 'ного тежко, бе!
- Миии! - отговорихме ние.2. Това е дуварът, който крепи гореспоменатите порта и врата. На него не му е тежко изобщо, защото самият той е 100 пъти по-як. Наложи му се известно реновиране, но основите са му оригиналните 100-годишни, а така той стана още по-стабилен. Иначе къщата зад него само е направена да прилича на стара. И съзнателно ще бъде състарена още, когато дървенията бъде обработена със съответните масла и лакове.  

   
3, 4. Малко вътрешен изглед от двора към верандата (вляво) и от верандата към дувара и пейзажа (вдясно). Гредите очевидно са нови, но скоро няма да изглеждат така. И те ще ни надживеят, впрочем, но както казахме: това е целта.


5. Екстериорни екстри (казано по европейски) и вехти хубавини (казано на български). На старинната (на вид) къщна стена виждате или скулптури на съвременен авангардист, или дървесна гъба и копаня за хранене на кокошки - изберете сами.


6. Тази кобилица май не е съвсем довършена и вероятно доста е убивала върху рамото на някоя мома от началото на миналия век, тръгнала с менци за вода. Но на фона на фриволната сглобка от греди пред входа на къщата стои като специален детайл, измислен от култов дизайнер. Поне на нас така ни се струва. Но ние и без това не познаваме по-култови дизайнери от времето и природата.Как да не се зарибяваме по евтиното, което винаги излиза скъпоУважаеми гости на Хубав дом и салтанати, знаем колко е важно човек да си направи добре сметката, когато реши да строи къща или да ремонтира интериорно апартамента си. Така че честите ви въпроси за цените, на които работим, са логични и нормални. Но и отговорът ни на честите ви запитвания "Зависи от доста неща", също е логичен, а не знак за хитруване. Поради тази причина не сме сложили ценоразпис на услугите си - смятаме, че няма да изгубим много време, ако видим ситуацията на живо и тогава изчислим разходите. Те, можете да сте сигурни, ще бъдат изгодни и за двете страни.

Иначе в мрежата ще намерите всякакви варианти на цени за груб строеж. Има и шокиращи, но за сметка на това атрактивни. Срещали сме цена 100 лв. на квадратен метър (кв. м) с материалите (!). После се оказва, че това е само за кв. м жилищна площ, а основите и покривът са пропуснати в калкулацията, освен това материалите били от един таен склад, дето само те си го знаят, а работниците им били супер майстори, но работели евтино, защото не били лакоми, и т. н. Нашият съвет е: не се връзвайте на обещания от типа "напрао без пари ше ти излезе". Евтиното винаги излиза по-съпо, сме забелязали ние. 

В най-общи линии средната цена за груб строеж на къща се движи около 120 - 150 евро на кв. м с  ДДС. Но строителство в София и околностите е едно, а в Макоцево - друго. В цената не влизат цени за ограждане на обекта, изкопи, тоалетна, охрана, обратния насип и трамбовката, дренажът и хидроизолирането на основите. Цените за покрив се смятат отделно и зависят от сложността на конструкцията и от материалите за изработката му - едно е с качествени керемиди, друго е с тикли (ако искате), трето е с битумни плоскости. Цената на квадрат се движи около тази за груб строеж, но квадратурата на покрива е значително по-голяма, както се сещате. Разбирате сами, че ако искате къща с 200 кв. м жилищна площ, трябва да смятате общата квадратура около 500 с основите и покрива. Звучи стряскащо, но предпочитаме да ви го кажем отначало, отколкото да ви подхлъзнем и после да ви изненадаме - не е в нашия стил.

Накратко: ще имате конкретна цена, когато видим терена и проектната документация. Ако нямате проект, ще ви направим проект като слънце :)

Накрая да уточним: според Закона за устройство на територията (ЗУТ) понятието "груб строеж" означава готова сграда с ограждащи стени и покрив, без или в различна степен изпълнени довършителни работи. Сами виждате колко обтекаема е формулировката. Затова не се захласвайте по обещания с твърди цени - обикновено се пишат за зарибяване.


Безплатно! Електронна книга за строителство с естествени материалиКолкото и маниашки да звучи, строителството с естествени материали става все по-модерно. Естествено, с естествени материали трудно ще си построите апартамент. Даже крайградска къща няма да ви разрешат местните власти - те искат да се строи с бетон, колони, шайби и всякакви антиземетръсни хватки и чалъми. Но пък за селска вила едва ли някой ще ви направи проблем.

Сами можете да прецените доколко строенето с глина, клони, трева и кирпич ще ви свърши работа. И какъв интериор можете да си позволите, когато стените ви са от кал. Но идеи могат да се вземат всякакви. При това напълно безплатно!

Книгата на арх. Георги Георгиев „Строителство с естествени материали – традиционни практики и съвременно приложение” е вече достъпна за безплатно сваляне онлайн. Архитектът разказва още за реставрация на стари постройки, за алтернативни концепции, за пасивните къщи. Информацията е богато илюстрирана и ще свърши работа на всеки, който се интересува от еко строителство. 

Проектът за електронната книга е реализиран с финансиране от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”

Източник: OFFNews


 

Валентин Златев за събарянето, строителството и вечните ягодови къщи

Шефът на печално известната мегакомпания "Лукойл" се кълне, че иска да запази екстериора (за интериора и мебелите дума не казва) на добре познатата на софиянци сграда, наречена Къщата с ягодите. Как? Като я събори и построи наново. Уж същата. Защо ли не му вярваме? Ами много просто - великата му фирма от години дои българските граждани с престъпни цени на горивата, а не внася и стотинка данък печалба в държавата. Това е подло, нахално и нечестно. А как да имаш вяра на такъв човек. Вярно, къщата си е негова. Той пари си има - взел ги е от нас. Защо тогава не я реновира или реставрира? Защото е по-скъпо. От основа до покрив е по-лесно и по-евтино. Но това вече няма да е същата къща. Факт.

Горещите клетви на Валентин Златев по въпроса с "бижуто" в архитектурната памет на София можете да прочетете ТУК.

Румъния вече прозря колко скъпо е безплатното саниране


Комшиите се осъзнаха, да видим ние кога. Държавната работа си е държавна работа - с всичките негативи, които носи това словосъчетание.
Вестник "Сега" публикува една доста поучителна статия, от която става ясно, че когато държавата се наточи да дава "безплатно" пари, работата се спича. И то не само при санирането, така ще бъде и при всяко държавно упражнение - строителство, интериорен дизайн, вътрешно обзавеждане, мебелиране, та дори и при любимите ни салтанати.

Румънските медии публикуваха обръщение на граждански организации, архитекти и строителни експерти към правителството, парламента, специалната прокуратура за борба с корупцията, в което се алармира, че чрез санирането става източване на държавни и общински пари към избрани фирми, подхранващо корупцията. С извадки от публични оферти на големи строителни фирми се доказва, че цената за двустаен не би трябвало да надхвърли равностойността на 2000 евро. Единствената възможност тя да стигне прогнозираните от МРРБ 3000 евро