Как да спасим почерняването над камината?

Не е трудно. Трябва само малко хитрина. И да имате камина, естествено

Да обсъждаме камини в жегата може би ще ви се стори не особено актуално. Но да не забравяме, че точно сега е времето за строене на камини и реновиране на интериори. Затова и предлагаме тази хитрина, с която рязко ще се отървете от досадното почерняване на тавана над камината в хола ви. Очарованието на живия огън е несравнимо. Но ако сте ползвали отворена камина през зимата, знаете, че: 1) повечето топлина излита през комина, и 2) дим и пепел се стелят навред по вътрешното ви обзавеждане. Налага се редовно бърсане на маси, столове, а за диваните и фотьойлите не ни се говори. Затова умни хора са измислили горивните камери със стъкло. Така хем виждаш огъня, хем си красиш интериора, хем топлината остава в стаята. Въпреки всичко обаче дори при този тип камини (както е в нашия случай) посивяването на тавана е неизбежно. Независимо къде са отворите за горещ въздух над камерата, според законите на физиката жегата се издига нагоре. Даже да няма сажди, латексът над въздуховода се изпича и придобива мръсен вид.

 
  1. Опушените ъгли над топлинния отвор са видими.                                       2. Дори след шпакловката сивото прозира.

Тук демонстрираме един относително лесен и евтин начин да си спестите честото пребоядисване. Просто най-нарочно можете да оцветите в неравен и тъмен тон тавана над камината. За красота препоръчваме първо да шпакловате съзнателно грубо дотам, докъдето е стигало опушването - в посочения вариант е около 50 сантиметра. След това нанасяте първи слой светъл латекс и като изсъхне - с домакинска гъба втори слой тъмен, но разреден. Цветовете са по избор, но най-приятно става, когато светлият тон е оранжев, а тъмният е лак на водна основа с дървесен цвят. 


  3. След операцията никаква жега не плаши този таван.       4. Хитър детайл - дървени тапи за дупките на винтовете.

Мацайте смело - колкото по-неравен е цветът, толкова по-практично се получава. И дизайнерско на всичкото отгоре. После можете да оградите нововъведението с подходящо лакирани летви, греди или талпи - според вкуса ви.


e-max.it: your social media marketing partner