Комунисти, комсомолци, пионери! Айде да останете в историята най-после, а?Първата песен е поздрав за строителите на комунизма по случай току-що приключилите местни избори. Втората е нашият коментар към първата. Дали са полезни за здравето, решете сами. Но пък са смешни, макар и по различен начин.

Не мислете обаче, че искаме да се гаврим с онези младежи през 50-те, които на гол ентусиазъм са строили пътища и фабрики - някои от тях са наши бащи и деди. Но пък и много от тях до последно не си признаха (и не си признават), че са ги излъгали, накарали са ги да повярват в някаква утопия и те са станали съучастници в изграждането на безумия като "Кремиковци", на концлагери, на панелни гета и най-вече на равенство, в което просто едни са по-равни от другите.

Прекалено дълго продължи агонията на комунизма, изроден в брутален червен капитализъм. Вероятно всички сме виновни за това - доброволно или не, търпяхме го. Затова сега, вместо да живеем в хубави къщи и апартаменти, сред красиви интериори и дизайнерски мебели, вместо да ходим на екскурзии в Щатите и Западна Европа, а не да гоним децата си натам, повечето от нас косим бодлива трева из обрасли градини сред бетонни екстериори. Ако не ни домързи, естествено.  

Всъщност песните са поздрави за днешната просъветска върхушка на БСП - шепа хора, която, трябва да й се признае, ловко успяваше 25 години да лъже и мами една немалка част от българите. А те - поради глупост или мързел, все тая - направиха същата тази върхушка по-богата от всички тях, взети заедно. (Впрочем, вижте заглавието на първото парче, върху което трябва да кликнете - популярна песен. Този жанр по света го наричат pop music и негови видни представители са Майкъл Джексън, Мадона и др. А пък "Свири, хармонико, свири" може да се намери на пазара в сборно CD с "Бригадирски песни за маса", ти да видиш.)

Не си правим илюзии, че червената мафия е разбита - тя отдавна пусна пипалата си в цялата икономическа и политическа структура на България. Просто се надяваме най-после нещата да тръгнат в една относително по-нормална и справедлива посока.  А знаете ли кое е най-тъпото? Че 25 години след края на комунизма още го помним, още го патим и се налага да го коментираме от съвременна, а не от историческа гледна точка.


e-max.it: your social media marketing partner

Добавете коментар


Защитен код
Обнови