Средиземноморски повей в трапезарията

Топли и студени цветове за разнообразие в интериораНа тази стара маса, във тази стара... и така нататък. Въпросната маса не изглеждаше отчайващо зле и преди реновацията. Но славната й биография вече бе изличила от физиономията й онова задължително за всяка маса интериорно достойнство - да краси, а не само да служи. И мебелта изглеждаше някак тъжна и унила като изпята стара градска песен. Ето как:Ако беше стъклена или от ПДЧ, направо си беше заминала към контейнерите, а оттам - с каруцата към кв. "Факултето", за да продължи живота си като подпирачка за лактите на опиянен от водка-менте циганин. Но понеже е от естествено и красиво дърво, масата си заслужи фейслифтинга. В следната последователност:

 
  1. Коригиране на пукнатини и белези.                                          2. Сваляне на стария лак и шлайфане преди лака.

   3. Нанасяне на избраните подложни цветове.                           4. Лак, масла, слънце и средиземноморски ефект.

Процедурата не е кратка и лесна - все пак размерите са 180х100 см. Но пък средиземноморският ефект от прераждането е впечатляващ, а дори неспасяемите дефекти по дървото се превръщат в красиви ефекти. Старият нитроцелулозен и напукващ се лак е свален и масата е обработена с последна мода акрилни масла и лакове. Те, освен че са екологични и не ги засяга мокренето с алкохол и кафе, се поддържат много по-лесно. Е, и те не издържат на паднала върху повърхността им горяща цигара, но още не сме чували да е измислено интериорно покритие, което да не се нарушава от 700 градуса по Целзий (колкото развива огънчето на всеки фас). Освен може би чугунът, но чугунена маса в хола или трапезарията ще стои малко странно, нали?


e-max.it: your social media marketing partner