Ла донна е мобиле? Е, не!

Първо: не е мебел (в повечето случаи). И второ: дори да е, трудно се мести без кандърми Ето една статия, чието публикуване вече бе назряло до най-висша степен и се наложи да я напишем спешно, но с чувство за отговорност. Още в самото начало молим да не бъдем обвинявани в сексизъм, защото част от екипа на
Хубав дом и салтанати ком са жени, които уважаваме дълбоко и с пълно основание. Но да се върнем на въпроса:

Мебел ли е жената, както се пее в популярната канцонета?

Ако се доверим на вездесъщата Уикипедия (Wikipedia), можем леко да се объркаме. Ето какво пише там:

Мебел (на латински: mobile, подвижен) е обобщаващо понятие на предметите от обзавеждането на едно жилище, предназначени да улеснят ежедневната човешка дейност като хранене, седене, спане, почивка...

Дотук - твърде двусмислено, как ви се струва? Особено ако, четейки това определение, си тананикате парчето "Ла донна е мобиле". Дори да знаете от настолната ви книга "История на музиката", че в канцонетата се има предвид подвижността на донната (тоест жената), нейната шавливост, така да се каже.  

...съхраняване на книги, инструменти, дрехи и кухненски прибори, продължава Уикипедия. (Виждаме, че и тук, с известна доза условност, може да се заподозре връзката на жената с мебелта, но както и да е.) 

Примери за мебели са: столове, маси, легла, гардероби, дивани. Тези от тях, които служат за съхранение, често имат врати, чекмеджета и рафтове. (Ето, тук жената е пропусната, което ни води на мисълта, че или авторът на статията се е разсеял, или авторът на текста на канцонетата има нещо друго предвид.)

Сега, за да покажем, че сме начетени строители и интелектуални дизайнери, ще съобщим следния факт: автор на текста на парчето, сиреч либретистът, е сеньор Франческо Мария Пиаве, а самото парче е теноровата партия на Херцога на Мантуа от трето действие на „Риголето“ от сеньор Джузепе Верди, ти да видиш!

В края на краищата, след дълги разсъждения с мистрия в ръка, нашият главен зидар на къщи Васко (този вездесъщ дюлгерин с характерно за Източните Родопи високо чело) стигна до извода, че в "Ла донна е мобиле" жената не е мебел, а мебелта не е жена. Или поне не е някоя конкретна мебел/жена. Ние пък, след като направихме справка в световната мрежа, му помогнахме да си изясни ситуацията и го убедихме, че Херцогът на Мантуа е имал предвид следното: жената е изменчива/вятърничава/непостоянна и тъй нататък, но не и мебел. "Аха! - прозря Васко. - То и аз така си мислех, де. Щото една мебел можеш да я поместиш по всяко време, когато ти скимне, а за жената требват мнооого кандърми и пак не е сигурно!" 

Да, г-н строителю, така си е. Мъдростта на Родопа блика от твойта рустикална уста не за пръв път и по време на градеж неведнъж сме чували подобни прозрения. Което само ни обогатява, факт.

Накрая само ще добавим, че: мебелите могат да бъдат и продукт на декоративно изкуство. Към тяхната функционалност понякога се прибавя символично или религиозно значение. Домашните мебели, заедно с останалите предмети от обзавеждането, като часовници и лампи, целят да създават уют и удобство. Мебелите могат да бъдат изработени от различни материали, между които дърво, пластмаса и метал. Само не и от ПДЧ или МДФ, молим!

Разбрахте ли сега, драги гости на Хубав дом и салтанати ком?... А така!

e-max.it: your social media marketing partner

Добавете коментар


Защитен код
Обнови