Средиземноморски повей в трапезарията

Топли и студени цветове за разнообразие в интериораНа тази стара маса, във тази стара... и така нататък. Въпросната маса не изглеждаше отчайващо зле и преди реновацията. Но славната й биография вече бе изличило от физиономията й онова задължително за всяка маса интериорно достойнство - да краси, а не само да служи. И мебелта изглеждаше някак тъжна и унила като изпята стара градска песен. Ето как:Ако беше стъклена или от ПДЧ, направо си беше заминала към контейнерите, а оттам - с каруцата към кв. "Факултето", за да продължи живота си като подпирачка за лактите на опиянен от водка-менте циганин. Но понеже е от естествено и красиво дърво, масата си заслужи фейслифтинга. В следната последователност:

 
  1. Коригиране на пукнатини и белези.                                          2. Сваляне на стария лак и шлайфане преди лака.

   3. Нанасяне на избраните подложни цветове.                           4. Лак, масла, слънце и средиземноморски ефект.

Процедурата не е кратка и лесна, но пък средиземноморският ефект от прераждането е впечатляващ, а дори неспасяемите дефекти по дървото се превръщат в красиви ефекти. Старият нитроцелулозен и напукващ се лак е свален и масата е обработена с последна мода акрилни масла и лакове. Те, освен че са екологични и не ги засяга мокренето с алкохол и кафе, се поддържат много по-лесно. Е, и те не издържат на паднала върху повърхността им горяща цигара, но още не сме чували да е измислено интериорно покритие, което да не се нарушава от 700 градуса по Целзий (колкото развива огънчето на всеки фас). Освен може би чугунът, но чугунена маса в хола или трапезарията ще стои малко странно, нали?


По-близо до масите

 

Всеки интериор има нужда от свежест - в цветовете и във формите. Да си построиш (или купиш) дом и да го напълниш с мебели от ширпотребата, е някак скучно. Затова тук предлагаме един интересен вариант за холска масичка в средиземноморски стил. По-скоро рустикален, но с лек винтидж привкус - не е типичната селска маса, а мебел в най-добрите италиански традиции. 

маса, хол, интериор, дизайн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Красива, здрава и лесна за поддръжка - какво друго можем да искаме от една холска масичка?

Тази красота в случая е реновирана стара чамова маса с размери 120х60х50. Първо е свален старият (и демодиран) нитроцелулозен лак и после е обработена със специални акрилни бои и масла. Ефектът е забележителен. Другият вариант е масичката да бъде изработена от каквото искате дърво (само не и от имитации като ПДЧ и МДФ!) и след това да бъде оцветена, състарена и патинирана според желанието и въображението ви. Гарантираме, че материалите са изключително издържливи и разливането на каквото и да е кафе или алкохол не им влияе по никакъв начин. Само с киселина не я заливайте, молим.

Цената й от чам е около 500 лв., в зависимост от големината, дебелината на материала и цветовете.

Ето и три от етапите при реновирането на конкретната масичка.

          маса, холска, рустик, винтидж     холска, маса, интериор, дизайн     холска маса за интериорен дизайн

            1.   Сваляне на стария лак.                2. Оцветяване на елементи.               3. Патиниране и лакиране.

 


За отскок - китно шкафче в стил рустик!Така работим ние - вместо с песни и пляски, поздравяваме приятелите си с красоти. Днес - с едно прелестно шкафче в стил рустик. Китна мебел, чест и гордост за всеки интериор. В случая интериорът е на баня. Но нищо не пречи на шкафчето да порастне, да си промени формите и съдържанието, да се превърне в кухненски шкаф, а в най-смелите си мечти - и в дизайнерски гардероб. Такъв, какъвто няма да намерите в складовете за ширпотреба, наричащи себе си магазини.

Ако сравните това шкафче с другото по-долу на тази страница (или ТУК), ще видите, че цветовете и комбинациите им са много. Всичко зависи от желанието ви и от интериора, който искате да разхубавите. Може да е синьо-червено, жълто-зелено, кафяво-розово и т. н. Освен това въпросната мебел може да бъде направена от нулата, а можем да реновираме и някоя стара - стига да е от дърво и все пак да се крепи на краката си. И талашитена можем да разхубавим, но ще е компромис.

И накрая, за да сме максимално честни с вас, ще си признаем, че този дизайн си е чисто зарибяване. Ако си сложите една подобна мебел в къщата или апартамента, веднага ще ви се прииска втора и трета. В което няма нищо лошо, стига новата година да е мирна и честита, да е весела и сита, а вие да сте живи и здрави и да печелите колкото си искате парички. За другото - ние сме насреща.


Малки мебелни метаморфози

Ето една кратка и ясна новина около Рождество: един и без това нелош телевизионен шкаф се прероди в още по-красива и неповторима мебел. Шкафът е роден сравнително неотдавна - преди 6-7 години, и можеше да краси интериора на въпросната къща още не една и две Коледи. Дизайнерското сърце обаче не трае и тъкмо преди светлия християнски празник реши да реновира чамовия шкаф (покрит по рождение с недостатъчно екологичен нитроцелулозен лак).

За целта бяха използвани съвременни, щадящи природата акрилни бои и лакове, както и една стара черга. Ефектът, както се вижда с просто око, е покъртителен. Скромният шкаф придоби едновременно рустикален и винтидж външен вид, а освен това получи своя собствена идентичност, от която даже щеше да се изчерви от удоволствие, ако можеше да се изчервява.

Цветовете, както с основание бихте предположили, са само примерни и въпрос на индивидуално решение. Материалите за ремонта са първокачествени, а за качествата на майстора направо не си струва да говорим, защото ще му вдигнем излишно цената.

  1. Преди


  2. След


Ново! Внедряваме масата-мечта на българския депутат!


Обществената поръчка за изработката й логично е спечелена от мебелна офшорка на КОЙ? (не е въпрос)


  А в чинията какво? Депутатски кюфтета, много ясно.

В интерес на святата истина масата, мечта за всеки средностатистически български депутат, е изобретена още през 1936 г. от сър Чарлс Спенсър Чаплин. Но едва сега предстои да бъде внедрена и то първо у нас. Говори се, след местните избори. Дотогава българските парламентаристи си дадоха почивка, защото се почувстваха изтощени от няколкото заседания след лятната ваканция. Сега дамите и господа депутати (и тяхното семселе) ще прекарат известно време, отдъхвайки в луксозните си къщи, апартаменти и спа хотели (построени и придобити на преференциални цени с пари от спестени закуски), сред интериорен дизайн, достоен за домовете на някои от най-богатите световни бизнесмени. След като се напочиват, те ще се върнат и на всеки ще бъде взета мярка, за да отговарят масите-мечти на съответните индивидуални телосложения.

Колкото до изработката на въпросните маси, обществената поръчка беше спечелена убедително от мебелна офшорка, близка до КОЙ? - тоест до КОЙ-то трябва. Материалите за изработването ще бъдат от най-високо качество - естествени, щадящи депутатското здраве, никакви ПДЧ-та и МДФ-и, те са за простолюдието. За се убедите във функциите на така харесаната от парламентаристите мебел, прилагаме кратко видео. Вярно, в края тестът малко се обърква, но инженерите проектанти работят усилено върху отстраняването на проблема. Натрапчивият звук в клипа може да бъде приет за доволно депутатско подпръцкване, но всъщност е късо съединение.А дали забелязахте какво остана от царевицата накрая? Един мамул. Е, той е за избирателя, да си го ползва както ще.
Ла донна е мобиле? Е, не!

Първо: не е мебел (в повечето случаи). И второ: дори да е, трудно се мести без кандърми Ето една статия, чието публикуване вече бе назряло до най-висша степен и се наложи да я напишем спешно, но с чувство за отговорност. Още в самото начало молим да не бъдем обвинявани в сексизъм, защото част от екипа на
Хубав дом и салтанати ком са жени, които уважаваме дълбоко и с пълно основание. Но да се върнем на въпроса:

Мебел ли е жената, както се пее в популярната канцонета?

Ако се доверим на вездесъщата Уикипедия (Wikipedia), можем леко да се объркаме. Ето какво пише там:

Мебел (на латински: mobile, подвижен) е обобщаващо понятие на предметите от обзавеждането на едно жилище, предназначени да улеснят ежедневната човешка дейност като хранене, седене, спане, почивка...

Дотук - твърде двусмислено, как ви се струва? Особено ако, четейки това определение, си тананикате парчето "Ла донна е мобиле". Дори да знаете от настолната ви книга "История на музиката", че в канцонетата се има предвид подвижността на донната (тоест жената), нейната шавливост, така да се каже.  

...съхраняване на книги, инструменти, дрехи и кухненски прибори, продължава Уикипедия. (Виждаме, че и тук, с известна доза условност, може да се заподозре връзката на жената с мебелта, но както и да е.) 

Примери за мебели са: столове, маси, легла, гардероби, дивани. Тези от тях, които служат за съхранение, често имат врати, чекмеджета и рафтове. (Ето, тук жената е пропусната, което ни води на мисълта, че или авторът на статията се е разсеял, или авторът на текста на канцонетата има нещо друго предвид.)

Сега, за да покажем, че сме начетени строители и интелектуални дизайнери, ще съобщим следния факт: автор на текста на парчето, сиреч либретистът, е сеньор Франческо Мария Пиаве, а самото парче е теноровата партия на Херцога на Мантуа от трето действие на „Риголето“ от сеньор Джузепе Верди, ти да видиш!

В края на краищата, след дълги разсъждения с мистрия в ръка, нашият главен зидар на къщи Васко (този вездесъщ дюлгерин с характерно за Източните Родопи високо чело) стигна до извода, че в "Ла донна е мобиле" жената не е мебел, а мебелта не е жена. Или поне не е някоя конкретна мебел/жена. Ние пък, след като направихме справка в световната мрежа, му помогнахме да си изясни ситуацията и го убедихме, че Херцогът на Мантуа е имал предвид следното: жената е изменчива/вятърничава/непостоянна и тъй нататък, но не и мебел. "Аха! - прозря Васко. - То и аз така си мислех, де. Щото една мебел можеш да я поместиш по всяко време, когато ти скимне, а за жената требват мнооого кандърми и пак не е сигурно!" 

Да, г-н строителю, така си е. Мъдростта на Родопа блика от твойта рустикална уста не за пръв път и по време на градеж неведнъж сме чували подобни прозрения. Което само ни обогатява, факт.

Накрая само ще добавим, че: мебелите могат да бъдат и продукт на декоративно изкуство. Към тяхната функционалност понякога се прибавя символично или религиозно значение. Домашните мебели, заедно с останалите предмети от обзавеждането, като часовници и лампи, целят да създават уют и удобство. Мебелите могат да бъдат изработени от различни материали, между които дърво, пластмаса и метал. Само не и от ПДЧ или МДФ, молим!

Разбрахте ли сега, драги гости на Хубав дом и салтанати ком?... А така!