Всички мебели, които ще ви изработим, могат да бъдат в избран от вас цвят. От бял до черен, състарени или лъскави, лакирани или обработени със свръхмодерните и практични масла, които ги правят вечни.
Подчертаваме, че работим предимно мебели от истинско дърво. Можем да ви ги направим и от евтини плоскости, но ще ви предупредим, че твърде скоро може да се наложи да ги изхвърлите, защото са от картон, стърготини и лепило.
Мебелните магазини са претъпкани с нескъпи продукти, произведени от дребни китайци, които чак напоследък установиха, че оризът е гарнитура, а не основно ястие. Ние нямаме нито желание, нито възможност да ви разубеждаваме да не си ги купувате. Можем само да предложим нещо истинско на цена, доста сходна с тази в супермаркетите за "мебели". Разбира се, че вие ще изберете дървото, от което да ви ги направим - ние ще ви предложим варианти според възможностите ви, без да си слагаме 300% печалба.

В интерес на истината: такъв стил няма. Нито в архитектурата, нито в интериорния дизайн. Думата си пробива път напоследък, налагана от наследниците на г-н Душко Добродушков, за които думата тиква още звучи някак селски, просташки. Всъщност стилът трябва да бъде наречен селски (не "селяндурски", моля), но като е тръгнало, ще го наричаме рустик и ние. Пък и не е особено благозвучно, като кажеш "селски интериорен дизайн".

Основното при този подход в интериора и строителството идва от латинската дума "рустика", която означава зидария от камък, чиято лицева повърхност е само грубо издялана и придава на сградата масивност и стабилност. В нашия случай значи яки къщи и мебели, често нарочно състарени и огрубени, носещи пасторално, селско излъчване. Което е много красиво, ако се абстрахираме от негативното наслояване върху епитета "селско". Най-хубавото при тези мебели е, че колкото повече остаряват, толкова по-красиви стават.

А зад ъгъла се задава домакинът с дамаджаната...
Баня в този стил е мечтата на поета.
Вграден гардероб с вид на много стар и много скъп. А не е.
Винтидж шкаф, превърнат в рустикален с мерак и въображение.
Гардероб "Спомен за баба". Цветът е по избор, може и бял, та даже и розов.
За широко скроени дами и господа с дълъг трудов стаж.
Маса "Юнак балкански". Абе направо масище.
Маса 2 метра, с приставките - 3.
Масивна маса за мастити масови мероприятия.
Почти антична масичка. По-скоро аксесоар, отколкото мебел.
Рустикална детска стая с яки, трудночупливи дървени мебели.
Тези цветове колкото повече остаряват, по-красив стават.
Телевизионен шкаф с рустикални и винтидж елементи. Реновиран.
Тийнейджърски креват "Кой ми е спал в легълцето". И шкафчето е идейно.
Холска масичка в рустикален средиземноморски стил.

Терминът винтидж (vintage) е тръгнал от винопроизводството, където се е използвал, за да се отбележи определена реколта или година. Днес думата мощно навлиза в ежедневния език и носи значение, обагрено от носталгия и колекционерска страст. При мебелите означава не само стари (сиреч втора-трета употреба), а образци, които принадлежат или приличат на произвежданите между 1920 и 1990 г.

Винтиджът - т. е. "старата" мода, няма нищо общо с мебелните хипермаркети и техните произведени в Китай продукти за масова консумация, които се скапват за няколко години и отиват на улицата, а оттам - в кв. "Факултето".

Какво правим ние? Проектираме и изработваме нови мебели в стила, в който поискате (след консултация, естествено). Или реновираме стари, ако са в годно за ползване състояние.  

Бюро "Ум и разум" за детска стая. От чисто дърво по избор, практически вечно.
Бюро и малка библиотека за кабинета. Къс диван - срещу успиване.
Две креватчета от старо време. С модерен матрак стават като слънце.
Двуетажно легло от чисто дърво, радост за очите.
Изключително френско излъчване. Комод за разбирачи.
Малка холна масичка за малка нощна музика. Франция, 1920 г.
Обаятелна кухня и бар, подходящи за коктейли с ямайски ром.
Разтърсващо красив и здрав шкаф. Ще ни надживее, уви.
Реновирана маса с предимно естетични функции.
Тежък диван за не дотам тежки разговори. Кожа, та кожа!
Френска тройка. Така са я правили през далечната 1950 г.
Яростен индъстриъл-винтидж. Върви много с хеви метъли покрай нея и бири отгоре й...

Модерното си е модерно, стилът обикновено е минималистичен и изчистен от едновремешни детайли. Ако харесвате това, ние сме насреща.

Няма да ви припомняме, че твърде, твърде често е модерно да си ретро - вие си го знаете. Но пък можем да предложим и любопитни съчетания.

Голяма маса за масонски сбирки. Истинско дърво. Може да е и малка.
Изчистена бяла мебел. Леко стерилна, но и стилна.
Концептуален стил "Правоъгълна симетрия". Става за всяка стая.
Концепция "И замириса на море". Иначе - стъклена маса, и то здрава!
Маса за хора с нежни лакти. Все пак учудващо здрава.
Маса, която трудно бихме нарекли трапеза. Служи за хранене най-вече.
Маса. Модерна. Цена - народна.
Минималистична мебелировка в стил "Далеч на запад от Калотина".
Мнооого модерно шкафче за кабинета на експресивна бизнесдама.
Модерна спалня. Служи за спане. За какво друго да служи?
Модерно и рустикално в едно. Стилов микс, но с вкус.
Спалня, гардероб и шкафчета в модерно бяло.
Стилни реновирани шкафове за трапезария и всекидневна.
Тотален, агресивен винтидж-модерн! Експресионизъм на писта!

За този тип мебели можем да се разпростираме до утре сутринта, но няма нужда. Досега не сме изработвали такива - много е сложно и трудоемко, а пазарът не е особено цветущ. Но нищо не пречи да опитаме.

Из някои магазини в София и страната обаче има такива бижута, че свят да ти се завие. Искате ли нещо подобно, ще ви го потърсим. И по всяка вероятност ще го намерим. Въпрос на желание и време.

Ако това огледало ви се струва криво, то е от рамката.
Гардероб в стил ампир от 1940-а. Абсолютен cult!
Две гениални братчета от 1920 г. Френска им работа.
Как да наречеш това "бюро"? Обидно е. То си е писалище - от 1940 г.
Кипрейки се пред огледалото, клетата Мария Антоанета още не знаела следното:
Крал Анри Втори обичал да си пази пудрите и перуките в бижу като това.
Луи XV си държал в нещо такова кюлотите, преди да го погнат санкюлотите.
Луи XVI пък като малък се криел от баща си в подобен шкаф.
Потресаваща витрина за хол - мейд ин Франция, 1900 г.
Прекрасна френска мебел - за хора с нежни сърца.
Такива прелести вече не се правят - катайците не могат, французите ги мързи.
Шкафче рококо, 1920. 40 години по-късно стилът бива наречен рокендрол :)


За отскок - китно шкафче в стил рустик!Така работим ние - вместо с песни и пляски, поздравяваме приятелите си с красоти. Днес - с едно прелестно шкафче в стил рустик. Китна мебел, чест и гордост за всеки интериор. В случая интериорът е на баня. Но нищо не пречи на шкафчето да порастне, да си промени формите и съдържанието, да се превърне в кухненски шкаф, а в най-смелите си мечти - и в дизайнерски гардероб. Такъв, какъвто няма да намерите в складовете за ширпотреба, наричащи себе си магазини.

Ако сравните това шкафче с другото по-долу на тази страница (или ТУК), ще видите, че цветовете и комбинациите им са много. Всичко зависи от желанието ви и от интериора, който искате да разхубавите. Може да е синьо-червено, жълто-зелено, кафяво-розово и т. н. Освен това въпросната мебел може да бъде направена от нулата, а можем да реновираме и някоя стара - стига да е от дърво и все пак да се крепи на краката си. И талашитена можем да разхубавим, но ще е компромис.

И накрая, за да сме максимално честни с вас, ще си признаем, че този дизайн си е чисто зарибяване. Ако си сложите една подобна мебел в къщата или апартамента, веднага ще ви се прииска втора и трета. В което няма нищо лошо, стига новата година да е мирна и честита, да е весела и сита, а вие да сте живи и здрави и да печелите колкото си искате парички. За другото - ние сме насреща.

По-близо до масите

 

Всеки интериор има нужда от свежест - в цветовете и във формите. Да си построиш (или купиш) дом и да го напълниш с мебели от ширпотребата, е някак скучно. Затова тук предлагаме един интересен вариант за холска масичка в средиземноморски стил. По-скоро рустикален, но с лек винтидж привкус - не е типичната селска маса, а мебел в най-добрите италиански традиции. 

маса, хол, интериор, дизайн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Красива, здрава и лесна за поддръжка - какво друго можем да искаме от една холска масичка?

Тази красота в случая е реновирана стара чамова маса с размери 120х60х50. Първо е свален старият (и демодиран) нитроцелулозен лак и после е обработена със специални акрилни бои и масла. Ефектът е забележителен. Другият вариант е масичката да бъде изработена от каквото искате дърво (само не и от имитации като ПДЧ и МДФ!) и след това да бъде оцветена, състарена и патинирана според желанието и въображението ви. Гарантираме, че материалите са изключително издържливи и разливането на каквото и да е кафе или алкохол не им влияе по никакъв начин. Само с киселина не я заливайте, молим.

Цената й от чам е около 500 лв., в зависимост от големината, дебелината на материала и цветовете.

Ето и три от етапите при реновирането на конкретната масичка.

          маса, холска, рустик, винтидж     холска, маса, интериор, дизайн     холска маса за интериорен дизайн

            1.   Сваляне на стария лак.                2. Оцветяване на елементи.               3. Патиниране и лакиране.

 


Средиземноморски повей в трапезарията

Топли и студени цветове за разнообразие в интериораНа тази стара маса, във тази стара... и така нататък. Въпросната маса не изглеждаше отчайващо зле и преди реновацията. Но славната й биография вече бе изличило от физиономията й онова задължително за всяка маса интериорно достойнство - да краси, а не само да служи. И мебелта изглеждаше някак тъжна и унила като изпята стара градска песен. Ето как:Ако беше стъклена или от ПДЧ, направо си беше заминала към контейнерите, а оттам - с каруцата към кв. "Факултето", за да продължи живота си като подпирачка за лактите на опиянен от водка-менте циганин. Но понеже е от естествено и красиво дърво, масата си заслужи фейслифтинга. В следната последователност:

 
  1. Коригиране на пукнатини и белези.                                          2. Сваляне на стария лак и шлайфане преди лака.

   3. Нанасяне на избраните подложни цветове.                           4. Лак, масла, слънце и средиземноморски ефект.

Процедурата не е кратка и лесна, но пък средиземноморският ефект от прераждането е впечатляващ, а дори неспасяемите дефекти по дървото се превръщат в красиви ефекти. Старият нитроцелулозен и напукващ се лак е свален и масата е обработена с последна мода акрилни масла и лакове. Те, освен че са екологични и не ги засяга мокренето с алкохол и кафе, се поддържат много по-лесно. Е, и те не издържат на паднала върху повърхността им горяща цигара, но още не сме чували да е измислено интериорно покритие, което да не се нарушава от 700 градуса по Целзий (колкото развива огънчето на всеки фас). Освен може би чугунът, но чугунена маса в хола или трапезарията ще стои малко странно, нали?Малки мебелни метаморфози

Ето една кратка и ясна новина около Рождество: един и без това нелош телевизионен шкаф се прероди в още по-красива и неповторима мебел. Шкафът е роден сравнително неотдавна - преди 6-7 години, и можеше да краси интериора на въпросната къща още не една и две Коледи. Дизайнерското сърце обаче не трае и тъкмо преди светлия християнски празник реши да реновира чамовия шкаф (покрит по рождение с недостатъчно екологичен нитроцелулозен лак).

За целта бяха използвани съвременни, щадящи природата акрилни бои и лакове, както и една стара черга. Ефектът, както се вижда с просто око, е покъртителен. Скромният шкаф придоби едновременно рустикален и винтидж външен вид, а освен това получи своя собствена идентичност, от която даже щеше да се изчерви от удоволствие, ако можеше да се изчервява.

Цветовете, както с основание бихте предположили, са само примерни и въпрос на индивидуално решение. Материалите за ремонта са първокачествени, а за качествата на майстора направо не си струва да говорим, защото ще му вдигнем излишно цената.

  1. Преди


  2. След


Ново! Внедряваме масата-мечта на българския депутат!


Обществената поръчка за изработката й логично е спечелена от мебелна офшорка на КОЙ? (не е въпрос)


  А в чинията какво? Депутатски кюфтета, много ясно.

В интерес на святата истина масата, мечта за всеки средностатистически български депутат, е изобретена още през 1936 г. от сър Чарлс Спенсър Чаплин. Но едва сега предстои да бъде внедрена и то първо у нас. Говори се, след местните избори. Дотогава българските парламентаристи си дадоха почивка, защото се почувстваха изтощени от няколкото заседания след лятната ваканция. Сега дамите и господа депутати (и тяхното семселе) ще прекарат известно време, отдъхвайки в луксозните си къщи, апартаменти и спа хотели (построени и придобити на преференциални цени с пари от спестени закуски), сред интериорен дизайн, достоен за домовете на някои от най-богатите световни бизнесмени. След като се напочиват, те ще се върнат и на всеки ще бъде взета мярка, за да отговарят масите-мечти на съответните индивидуални телосложения.

Колкото до изработката на въпросните маси, обществената поръчка беше спечелена убедително от мебелна офшорка, близка до КОЙ? - тоест до КОЙ-то трябва. Материалите за изработването ще бъдат от най-високо качество - естествени, щадящи депутатското здраве, никакви ПДЧ-та и МДФ-и, те са за простолюдието. За се убедите във функциите на така харесаната от парламентаристите мебел, прилагаме кратко видео. Вярно, в края тестът малко се обърква, но инженерите проектанти работят усилено върху отстраняването на проблема. Натрапчивият звук в клипа може да бъде приет за доволно депутатско подпръцкване, но всъщност е късо съединение.А дали забелязахте какво остана от царевицата накрая? Един мамул. Е, той е за избирателя, да си го ползва както ще.
Ла донна е мобиле? Е, не!

Първо: не е мебел (в повечето случаи). И второ: дори да е, трудно се мести без кандърми Ето една статия, чието публикуване вече бе назряло до най-висша степен и се наложи да я напишем спешно, но с чувство за отговорност. Още в самото начало молим да не бъдем обвинявани в сексизъм, защото част от екипа на
Хубав дом и салтанати ком са жени, които уважаваме дълбоко и с пълно основание. Но да се върнем на въпроса:

Мебел ли е жената, както се пее в популярната канцонета?

Ако се доверим на вездесъщата Уикипедия (Wikipedia), можем леко да се объркаме. Ето какво пише там:

Мебел (на латински: mobile, подвижен) е обобщаващо понятие на предметите от обзавеждането на едно жилище, предназначени да улеснят ежедневната човешка дейност като хранене, седене, спане, почивка...

Дотук - твърде двусмислено, как ви се струва? Особено ако, четейки това определение, си тананикате парчето "Ла донна е мобиле". Дори да знаете от настолната ви книга "История на музиката", че в канцонетата се има предвид подвижността на донната (тоест жената), нейната шавливост, така да се каже.  

...съхраняване на книги, инструменти, дрехи и кухненски прибори, продължава Уикипедия. (Виждаме, че и тук, с известна доза условност, може да се заподозре връзката на жената с мебелта, но както и да е.) 

Примери за мебели са: столове, маси, легла, гардероби, дивани. Тези от тях, които служат за съхранение, често имат врати, чекмеджета и рафтове. (Ето, тук жената е пропусната, което ни води на мисълта, че или авторът на статията се е разсеял, или авторът на текста на канцонетата има нещо друго предвид.)

Сега, за да покажем, че сме начетени строители и интелектуални дизайнери, ще съобщим следния факт: автор на текста на парчето, сиреч либретистът, е сеньор Франческо Мария Пиаве, а самото парче е теноровата партия на Херцога на Мантуа от трето действие на „Риголето“ от сеньор Джузепе Верди, ти да видиш!

В края на краищата, след дълги разсъждения с мистрия в ръка, нашият главен зидар на къщи Васко (този вездесъщ дюлгерин с характерно за Източните Родопи високо чело) стигна до извода, че в "Ла донна е мобиле" жената не е мебел, а мебелта не е жена. Или поне не е някоя конкретна мебел/жена. Ние пък, след като направихме справка в световната мрежа, му помогнахме да си изясни ситуацията и го убедихме, че Херцогът на Мантуа е имал предвид следното: жената е изменчива/вятърничава/непостоянна и тъй нататък, но не и мебел. "Аха! - прозря Васко. - То и аз така си мислех, де. Щото една мебел можеш да я поместиш по всяко време, когато ти скимне, а за жената требват мнооого кандърми и пак не е сигурно!" 

Да, г-н строителю, така си е. Мъдростта на Родопа блика от твойта рустикална уста не за пръв път и по време на градеж неведнъж сме чували подобни прозрения. Което само ни обогатява, факт.

Накрая само ще добавим, че: мебелите могат да бъдат и продукт на декоративно изкуство. Към тяхната функционалност понякога се прибавя символично или религиозно значение. Домашните мебели, заедно с останалите предмети от обзавеждането, като часовници и лампи, целят да създават уют и удобство. Мебелите могат да бъдат изработени от различни материали, между които дърво, пластмаса и метал. Само не и от ПДЧ или МДФ, молим!

Разбрахте ли сега, драги гости на Хубав дом и салтанати ком?... А така!