Стига мрачни прокоби! Имаме добри новини за Земята!

Стига вече! Не може повече така! Този рефрен важи не само за съдебната ни система, нито само за изкупената от КОЙ? държава. А и за световната журналистика, която се надпреварва да сипе мрачни прокоби за бъдещето на Земята.

Има и добри новини на този свят. И за този свят. 

Изпратихме най-зелената и изобилна година в историята, а през 2016-та ни предстоят нови рекорди в екологичното и ресурсно благосъстояние на човечеството. Това не го твърдим ние. Ние се занимаваме със строителство, интериорен дизайн и мебели, но това не ни пречи да се вслушаме в думите на специалистите.

Казва го Боян Рашев - експерт и създател на най-голямата фирма за опазване на околната среда в България. Тук ще изредим накратко неговите позитивни новини за състоянието на планетата: 

1. Планетата става по-зелена. Нетната първична продукция (количеството биомаса, което създават фотосинтезиращите организми на сушата и океаните) расте, въпреки обезлесяването. Парадоксално, но факт - причината е въглеродният диоксид, основната храна на живота.

2. Природният ни капитал (въздухът, водата, почвите, климатът, екосистемите) днес е повече от вчера и ни позволява по-дълъг и здравословен живот.

3. Мръсната вода е сериен убиец – колкото „по-близо“ до природата живеем, толкова по-вероятно е да ни навести. Отдавна разрешен проблем в развития свят. Според Глобалното проучване на бремето на болестите (GBD study) през 1990 г. тя е на второ място сред най-значимите рискови фактор за заболяване и смъртност. Днес въздействието й е спаднало с 67% и вече е на девето място. Човечеството има достъп до все повече чиста вода и този тренд ще продължи.

3. Малко известен факт е, че 60% от жертвите на замърсяването на въздуха на глобално ниво се дължат на изгарянето на биомаса (дърва, оборски тор) в домовете. Но тенденцията е ясна – от 1990 г. до днес има спад с 41%. Днес живеем в домове и градове с много по-чист въздух.

4. Прогнозите за неизбежния глобален глад поради опустиняване, ерозия, загуба на почвено плодородие, изчерпване на водоизточници са неверни. Случва се точно обратното. През 1990 г. недохранването е водещият рисков фактор за смъртност. Днес то е спаднало с 67%, а на върха е неправилното хранене, което значи… преяждане. Ръстът на земеделското производство надхвърля този на населението, при това без повече обработваема земя. 2015-та беше поредната година с рекордни добиви и спадащи цени на основните храни. Няма причина да смятаме, че тенденцията ще спре.

5. Твърдят, че обезлесяването на планетата е достигнало катастрофални размери. Глобалната оценка на горските ресурси обаче показва, че в последните 5 години то е спаднало до 0.08% годишно (от 0.18% през 90-те) и можем да очакваме нетен ръст на горите преди 2020 г.

6. Всяка суша, наводнение, жега, студ, буря, ураган и пожар се асоциират с изменението на климата. Международната база данни за бедствия (EM-DAT) обаче ясно показва, че жертвите на подобни явления устойчиво намаляват от 1900 до 2015 г. – и като процент от населението, и като абсолютна стойност.

7. Глобалният индекс за състоянието на околната среда (EPI) за поредна година излезе на зелено. Отново има подобрение, което важи и за България. Вероятността това да се случи и през 2016 г., клони към 100%.

Така че какво друго ни остава, освен да си строим къщи, да си обзавеждаме апартаментите и да си живеем живота с повечко оптимизъм?
--------
Пълният анализ на Боян Рашев можете да прочетете в ekipbg.com.

e-max.it: your social media marketing partner

Добавете коментар


Защитен код
Обнови