Комунистите отекоха в канала, време е да си подредим къщата

Нека червеното е само хубав цвят за диван в хола, а не символ на престъпна организация, манипулираща будалите  С тези избори, макар и местни, най-сетне в България се случи нещо добро - червената партия се сви до полагащите й се граници. Твърдим, че ако това се беше случило преди 25 години, както стана в Полша, Чехия, Унгария и Словакия, сега нямаше да сме най-бедната и корумпирана страна в Европа.

Нейсе. Ние винаги се движим с няколко години след по-европейските екс социалистически държави, така и сега. При тях отдавна бившите комунисти се движат около 10-те процента във властта и това си личи: и в икономиката, и в нивото на престъпността, и в индекса на корупцията, и в процента емиграция в посока Запад. Но си личи и от пръв поглед - и в градовете (умните средноевропейци не ги презастроиха), и в селата (фермерите си останаха по родните места и работят земята, вместо да се изселват в града), и по улиците и пътищата (асфалтът им не се пука месец след полагането, а тротоарите си стоят на местата).

Безпощадно ясно е, че измисленият от нашите червени мафиоти "социален преход към пазарна икономика" се провали с трясък. Когато в началото на 90-те години на миналия век Лешек Балцерович убеди поляците, че начинът за смяна на системата е шокова терапия, тук комунистите подло излъгаха и уплашиха голяма част от народа и той им се върза на играта (това даже без да отваряме дума за фалшифицирането на първите демократични избори). Последва катастрофалното разпределяне на благата по мафиотски принцип, бандитската приватизация, окопаването във властта, създаването на ДПС като патерица на червените апаратчици. Докъде ни докараха, се вижда с просто око.

Е, по-добре късно, отколкото никога. Сега, когато червеното, надяваме се, ще остане само хубав цвят за дивана в хола, а не знак за принадлежност към престъпна организация, е време да си подредим къщата. И интериорния дизайн, и екстериора. Някои неща трябва да се строят наново - от основата към покрива. Други е наложително да се ремонтират драстично. На трети не им трябва тежко реновиране, а леко освежаване. Но за всички е необходимо да имаме желание и да се потрудим. Има шанс, да се възползваме. И да не забравяме поуките от миналото, като позволим сега пък светлосиният цвят да стане нещо повече от симпатично решение за външна мазилка.
------
Още интелигентни мисли по въпроса можете да прочетете ТУК


e-max.it: your social media marketing partner

Добавете коментар


Защитен код
Обнови