Ние може да сме само нек'ви си строители и дизайнери, но си падаме малко и еколози, да знаете. Но не сме от ония хрантутници, които провалят даже свестни идеи за доброто на България. И сега, като замириса на мъртви делфини и умряла риба по Черноморието, ние бързо се усетихме, че някой пак плаща на самозвани "зелени" да свършат малко мръсна работа... Малко, малко, колко да е малко - да се спре проучването за газ и нефт в наши води. Ха познайте кой има полза от подобно спиране! И дали не се вижда прекалено ясно мазната хибридна ръчичка на Кремъл? Но понеже, както казахме, ние разбираме най-вече от интериори и мебели, даваме думата на един доказано честен човек и експерт. Пък вие си правете изводите.

Пореден опит за масова истерия срещу добива на нефт и газ в Черно море

Митове и легенди, които този път едва ли ще успеят

ИЛИЯН ВАСИЛЕВ
Когато статията за мистерията с мъртвите делфини в Черно море с внушенията за злокобната роля на сеизмичните проучвания се появи в Клуб Z* си помислих  - поредна доза екопопулизъм. Но след като се появи и в Капитал и няколко други сайтове се казах - нещата са сериозни и става реч за кампания. Видях и активизирането на тролове и нещата си дойдоха на място.

Да припомня вестниците на Икономедия изиграха важна роля в разгръщането на кампанията срещу фракинга, като ограничиха възможността на обществеността преди да се раздават присъди да формират информирано мнение с всички различни гледни точки.

Единствената причина според мен днес да се появяват тези материали е, че сме в крайната фаза на търга за лицензиране на проучванията в блоковете Терез и Силистар - очакваме оферти. И този път определени структури у нас - екоактивисти и медийно подкрепени икономически интереси искат да се обозначат и да напомнят - който иска да работи в България по тези два проекти трябва да "говори" с нас. За целта обаче, трябва да се изолира възможността на отговорната институция - министерство или агенция, която представлява държавата в тези процеси, да реализира тези проекти. Най-лесното е да и се вмени предпоставена "вина" и всякакви грехове. Да напомним, значителна част от стандартите за безопасност са кодифицирани в международни конвенции и споразумения, по които България е страна.

Този път, обаче, едва ли ще успеят с истерията.

При кампанията срещу шистовия газ, разгръщането на катастрофичните последствия и страховата психоза успя да създаде устойчив стереотип на негативни възприятия срещу фракинга. След това каквато и информация да се подаваше - хората останаха на равнище на първичната реакция - "рискова работа".

Съдбата на делфините е само опаковката на този типичен пример за хибридна война, защото само наивник може да пренебрегне сериозните последствия от медийни манипулации уж в защита на "малките делфинчета".. Във фейсбук авторът разви и друга паралелна теза за причинител на смъртността при делфините - ученията на НАТО. И тук всичко си дойде на мястото. Типичен пример на енвиронментален лефтист - ляв активист. Защо не примерно руски кораби или подводници, които тренират борба с подводници и следят за натовските учения или които редовно патрулират тези води? 

Не трябва авторитетни издания като Капитал и Клуб Z да публикуват непроверена информация. Ето фактите, които всеки можеше лесно да провери.

Последните сеизмични изследвания завършиха преди близо две години за блок Хан Аспарух и бяха направено под ръководството на австрийската ОМВ, продължиха 210 дни и завършиха в средата на месец януари 2014 година. След това бе направена интерпретация с компютърни модели и анализи.

Съществуват десетки публикации, анализи и доказателства, че сеизмичните изследвания и прилаганите технологии не причиняват вреда на морските обитатели - от Австралия и Нова Зеландия до Канада.

Сега погледнете къде е Корал и къде е Хан Аспарух блока и времевата разлика. В блоковете, които сега се предложени на търг - Терез и Силистар, обща и специфична сеизмика е правена пред 90-те години. Ако си спомняте в началото на 90-те, когато беше първия кръг на нашия ентусиазъм, след времената на Желязната завеса, че в България може да има залежи на нефт и газ. у нас дойдоха и проучваха Ентерпрайз Ойл, Бритиш Газ, Тексако и други. Уви. Проведоха сеизмичните изследвания, направиха сондажи и --- си тръгнаха. Казвам това за да подчертая, че след атаката срещу Шеврон, шансовете да привлечем когото и да било да рискува стотици милиони долари без гаранция, че ще намери каквото и да било, не са големи.

Вижте класическата манипулация в статията. Първо, градят една хипотеза /в техните понятия научна/, без дори да се потрудят да си зададат очевидните логични въпроси - примерно за времевите несъответствия. Без да прочетат информация по темата. След това, правят вероятностно предположение, че ако хипотезата им е вярна то тогава е възможно сеизмичните изследвания да убиват малките делфинчета. И накрая удрят с голямата бухалка - значи е сигурно!?, че проучванията са опасни. Картаген трябва да падне.

И тъй като всичко остава безнаказано - екоактивистите по дефиниция са с добри намерения - т.е. трябва да им се прощава. Но, ако поради нагнетяването на обществено недоверие и психози държавата губи стотици милиони долари е елементарно да се поиска отговорност не само от авторите, но и от медиите, които ги публикуват. Уж всички са евроатлантици, а пък убиват възможността да реализираме една от оскъдните местни възможности за диверсификация на източниците.

За незапознатите ще припомня, че това не е първия опит да се доразвие забраната за фракинг, която на практика блокира проучванията на суша, с подобни забрани и ограничения за акваторията. Преди две години, същите хора, които пробутаха през задния вход забраната срещу фракинга се опитаха ,чрез изменения в закона, който третираше въпросите на управление на отпадъците в минното дело, да вкарат един бъг - като задължат всички компании които извършват проучвателна или сондажна дейност  на морското дъно на място да преработват отпадъците. Това щеше да бъде без прецедент в света, но със сигурност щеше да откаже дори най-амбициозните компании, поради свръхразходите, при това за нещо, което се контролира добре и без проблеми.

Сегашната атака е издържана в тази тоналност и може да има точно същата цел да обезкуражи чуждестранните инвеститори, като усили и без това съществуващото недоверие към българската държавата от международни компании по отношение на ангажиментите и да защити своите намерения и интереси, като осигури нормални условия за работа по проучвание и добив на нефт и газ.

Още по-тревожна е ситуацията във връзка с изключително неблагоприятните условия на глобалните пазари. При тези ниски цени на суровия нефт, всички компании ограничават своите инвестиции, особено в рискови зони - каквито са дълбоководните сондажи. Разгръщането на тази негативни кампания, в навечерието на крайния срок за подаване на оферти по търговете за лицензиране на проучванията в блоковете Терез и Силистар, може да откаже някои компании.

В размяната на статуси с господин Русев - той даде следните данни за популацията на делфини - вероятно цифрата е получена в резултат на изпълнението на проектите за броене на делфини - 150 000. Простете невежеството ми, но ако вземем средната им продължителност на живот  30-40 години и техния брой, каква смъртност, включително "детска" трябва да приемем за логична, преди да извикаме "караул"?

-------
Текста на експерта Илиян Василев, както и други много интересни негови тези, можете да прочетете в умния сайт clubz.bg.  

e-max.it: your social media marketing partner

Добавете коментар


Защитен код
Обнови