Извиняваме се предварително за това заглавие, но не се сдържахме. Пък и какво толкова - тази статия има за цел да информира, но и да забавлява, така че ще си позволим известни волности. Вероятно трябва да слагаме на някои текстове и червена точка с 18+, а?... Ами добре, слагаме я:
. 18+

Що е то интериорен дизайнер?
(освен че не е обикновен пе.ерас.)


Да се върнем на темата сега, става ли? Ето какво казват специалистите по въпроса, с което сме до такава степен съгласни, че сякаш ние сме го измислили:
Интериорният дизайн (вътрешното оформление или вътрешно обзавеждане) е наука за архитектурното и художествено оформление на вътрешното пространство на сградите и помещенията в тях, което осигурява на човека най-благоприятна среда за работа и почивка.

Интериорният дизайн е синтез от практически и художествени идеи, и решения, които целят да подобрят условията за обитаване на човека в сградите в цялостно завършена естетическа форма.


  Ето на това му се вика интериорен дизайн!

Интериорният дизайн е сравнително нова професия (особено заБългария, където по традиция всеки си е интериорен дизайнер и за него тапетът все още е връх на прогреса). И заради това разбиранията и съответно определенията за нея се различават в зависимост от развитието й в дадена страна. Даденото по-горе определение е твърде схематично и ограничено (има си хас!), докато самата професия включва доста повече.

Ето какво се казва за професията интериорен дизайн в Urban Dictionary: "Професия, за която всеки си мисли, че знае нещо, но която в действителност е много техническа и изисква задълбочени познания по история, мода, архитектура, строителни норми, изкуство, както и основните принципи и елементи на дизайна." А така, видяхте ли сега!

Може би за по-точна трябва да се приема дефиницията, приета от Генералната Асамблея на IFI на 25 май, 1983 г., с поред която: "Интериорен архитект/дизайнер е човек, квалифициран чрез образование, опит и признати умения, който:

- идентифицира, проучва и творчески решава проблемите, свързани с функцията и качеството на интериорната среда;

- извършва услуги, отнасящи се до интериорните пространства и включващи програмиране, проектен анализ, пространствено планиране, естетика и контрол върху работата на обекта, използвайки специализираните си познания по конструкция на интериора, строителни системи и компоненти, строителни разпоредби, оборудване, материали и обзавеждане;

- подготвя чертежи и документи, отнасящи се до проекта на интериорното пространство, за да подобри качеството на живот и защити здравето, безопасността и благополучието на обществото.“

Така е то!
На Уикипедия - мерси, на нас - творчески успехи, а на вас - наздраве от Хубав дом и салтанати ком! За десерт: още една снимка.


 
А който смята, че това не е интериорен дизайн, нищо не разбира!
e-max.it: your social media marketing partner

Добавете коментар


Защитен код
Обнови