Как семплата стена се превръща в живописЕфектните мазилки правят от плоскостта жива картина

 

Съвременното строителство не се отличава с пищно разнообразие, но опциите за интериора са достатъчно. Пазарът на недвижими имоти обикновено предлага един постен апартамент и украсата му зависи изцяло от вас.

Бялата стена е нещо хубаво само по себе си, но няма нищо по-тъжно от една празна бяла стена. А ако не разполагате (поради финансови причини) с достатъчно качествени изображения (живопис, графика, фотография, пластика), има опасност жилището ви да изглежда доста нерадостно.

Нещата обаче могат лесно и сравнително бързо да придобият съвсем друг вид. С ефектните мазилки, които изработваме, стените се превръщат в живи картини, без да се налага да се рисуват. Венециански, тоскански, римски - както и да ги наречете, мазилките имат грапава структура, която с подходящо оцветяване кара и най-семплата стена да изглежда като живопис. 
  Този цвят може да бъде наречен Deep Purple и да оживи до неузнаваемост елементарната стена.

Дизайнът, структурата и цветовете зависят от вашето желание и от останалия интериор в къщата или апартамента ви.   


 
  За структурата на мазилката могат да бъдат използвани дори дефектите, оставени от т. нар. "майстори".

 
  Доза синьо с уклон към тюркоаз и стената придобива ефектен и достолепен вид. Дори без джазовите екстри.

 
  Ето една балканско-средиземноморска вакханалия, напомняща отдалече за пловдивска алафранга. Самата стена вече е картина. Отдясно е детайл от грапавината, върху която се нанася колоритът.

А тук долу ще видите четири примерни структури на ефектни мазилки. Броят на цветовете и формите обаче се доближава до безкрайност. Нужно е само желание, въображение... склонност към импровизация.

 
  1. Старо злато.                                                                             2. Дийп Пърпъл.
        
  3. Помпей.                                                                                                  3. Протуберанс.


Кръпката често е нещо полезно и красивоЗащо да пребоядисвате всичко наново, когато може да реновирате само част?

То е нещо като любимите ти стари джинси - тук-там са се протрили неспасяемо, на места са се скъсали, а още не ти се разделя с тях... Или готиното ти сако - след години в гардероба пак му е дошла модата, но платът на лактите му прозира като паяжина.

Ако се опиташ да замрежиш джинсите с конец, ще стане нелепо. Но ако им лепнеш едни откровени кръпки, зашити пет за четири с цветен вълнен канап, има вероятност да те питат от кой дизайнерски бутик пазаруваш.

Подобна е ситуацията в интериора на дома - нерядко въображението върши повече работа от парите, а и ги спестява. И при новото, и при старото строителство по стени и тавани се появяват пукнатини - от земетресение, от парти на горния етаж, а понякога просто от слягане на сградата или местене на мебели през тесни пространства. Ако сте боядисали наскоро и не ви се ремонтира изцяло къщата или апартаментът заради една пукнатина или дупка в стената, ето няколко хитри предложения.


  Това са три ъгъла от едно и също помещение. Невисимо от разликата в цветовете, лего-ефектът придава цялост.

Номерът става с малко нова шпакловка (за предпочитане акрилна), малко боя и повечко труд и прецизност. Спестява пари, време, изнасяне на мебелите и цапотене където трябва и не трябва. Освен това, направени майсторски, кръпките веднага вдигат нивото на интериорната естетика.


  На тази стена имаше пукнатини по мазилката от слягане на сградата. Вече ги няма, а пък е и ефектно.

Като няма накъде, какво по-добро от една хубава кръпка? Питайте г-н Васил Георгиев от Подуене, той е извел кърпежа до философия и начин на живот. 


  Носачът на тази рустикална полица за джунджурии беше паднала заедно с част от мазилката. Без да пипаме               стената, вече нямаме дупка, а деликатен стенопис с християнски нюанс.Средиземноморски повей в трапезарията

Топли и студени цветове за разнообразие в интериораНа тази стара маса, във тази стара... и така нататък. Въпросната маса не изглеждаше отчайващо зле и преди реновацията. Но славната й биография вече бе изличило от физиономията й онова задължително за всяка маса интериорно достойнство - да краси, а не само да служи. И мебелта изглеждаше някак тъжна и унила като изпята стара градска песен. Ето как:Ако беше стъклена или от ПДЧ, направо си беше заминала към контейнерите, а оттам - с каруцата към кв. "Факултето", за да продължи живота си като подпирачка за лактите на опиянен от водка-менте циганин. Но понеже е от естествено и красиво дърво, масата си заслужи фейслифтинга. В следната последователност:

 
  1. Коригиране на пукнатини и белези.                                          2. Сваляне на стария лак и шлайфане преди лака.

   3. Нанасяне на избраните подложни цветове.                           4. Лак, масла, слънце и средиземноморски ефект.

Процедурата не е кратка и лесна, но пък средиземноморският ефект от прераждането е впечатляващ, а дори неспасяемите дефекти по дървото се превръщат в красиви ефекти. Старият нитроцелулозен и напукващ се лак е свален и масата е обработена с последна мода акрилни масла и лакове. Те, освен че са екологични и не ги засяга мокренето с алкохол и кафе, се поддържат много по-лесно. Е, и те не издържат на паднала върху повърхността им горяща цигара, но още не сме чували да е измислено интериорно покритие, което да не се нарушава от 700 градуса по Целзий (колкото развива огънчето на всеки фас). Освен може би чугунът, но чугунена маса в хола или трапезарията ще стои малко странно, нали?Как да спасим почерняването над камината?

Не е трудно. Трябва само малко хитрина. И да имате камина, естествено

Да обсъждаме камини в жегата може би ще ви се стори не особено актуално. Но да не забравяме, че точно сега е времето за строене на камини и реновиране на интериори. Затова и предлагаме тази хитрина, с която рязко ще се отървете от досадното почерняване на тавана над камината в хола ви. Очарованието на живия огън е несравнимо. Но ако сте ползвали отворена камина през зимата, знаете, че: 1) повечето топлина излита през комина, и 2) дим и пепел се стелят навред по вътрешното ви обзавеждане. Налага се редовно бърсане на маси, столове, а за диваните и фотьойлите не ни се говори. Затова умни хора са измислили горивните камери със стъкло. Така хем виждаш огъня, хем си красиш интериора, хем топлината остава в стаята. Въпреки всичко обаче дори при този тип камини (както е в нашия случай) посивяването на тавана е неизбежно. Независимо къде са отворите за горещ въздух над камерата, според законите на физиката жегата се издига нагоре. Даже да няма сажди, латексът над въздуховода се изпича и придобива мръсен вид.

 
  1. Опушените ъгли над топлинния отвор са видими.                                       2. Дори след шпакловката сивото прозира.

Тук демонстрираме един относително лесен и евтин начин да си спестите честото пребоядисване. Просто най-нарочно можете да оцветите в неравен и тъмен тон тавана над камината. За красота препоръчваме първо да шпакловате съзнателно грубо дотам, докъдето е стигало опушването - в посочения вариант е около 50 сантиметра. След това нанасяте първи слой светъл латекс и като изсъхне - с домакинска гъба втори слой тъмен, но разреден. Цветовете са по избор, но най-приятно става, когато светлият тон е оранжев, а тъмният е лак на водна основа с дървесен цвят. 


  3. След операцията никаква жега не плаши този таван.       4. Хитър детайл - дървени тапи за дупките на винтовете.

Мацайте смело - колкото по-неравен е цветът, толкова по-практично се получава. И дизайнерско на всичкото отгоре. После можете да оградите нововъведението с подходящо лакирани летви, греди или талпи - според вкуса ви.


Агресията също може да бъде красива

Като казваме, естествено нямаме предвид онова, което се случва по турските, френските, белгийските и германските, та и по българските улици. То е друга тема.

В пастелните и равни интериорни тонове няма нищо лошо, както и в строителството на семпли, кубични къщи. Но и в смелите решения и комбинирането на агресивни с пасивни цветове има мощен заряд. Особено когато става дума за пространства, предназначени за "културен отдих", както бяха формулирани до неотдавна.

Днес с удоволствие представяме един колега по призвание, доказан майстор на нестандартния интериорен дизайн, особено в областта на заведенията, наричани до 1989 г. "за обществено хранене". Зад името Dido art (не се чете Дайдо, както вероятно се досещате) стои Диан Иванов - великотърновски скулптор и дизайнер, който работи в областта на декорацията не само в родния си град и не само в България.Заедно с екипа си студиото предлага цялостни и частични решения за вътрешно обзавеждане на заведения, магазини, обществени пространства и домове. Портфолиото му включва реализирани обекти на територията на цялата страна, както и в Англия, Испания, Румъния и Сърбия.

Както знаем, създаването на креативен, но функционален и уютен интериор е творчески процес, който изисква сериозни професионални умения и познания. Диан Иванов ги притежава в излишък.Освен решения и проекти, студиото Dido art предлага мебели и аксесоари - ръчно изработени или реставрирани. Както можете да се убедите от снимките, интериорите, измислени и изработени от Диан Иванов и неговите хора, са впечатляващи.А особено впечатляващи са смелостта и размахът, с който работят великотърновските ни колеги. Затова ги поздравяваме от сърце.


 


Пастелни тонове у дома

Светлите и ненатрапчиви цветове са предпочитани от мнозина. С основание. Особено ефективни са за интериора в къщите и апартаментите на хора, които повечето време работят в претъпкани офиси, магазини или заведения. Пастелните тонове на стените и мебелите галят окото и успокояват нервната система. Затова, ако сте сигурни, че не ви е потребна цветова провокация у дома, можете да заложите именно на тях.


  1. Небесносиньо, пепел от рози и светло дърво.                     2. Бледосиньо, бяло и пурпурни акценти.

Не трябва да забравяте обаче, че и пастелните интериори имат нужда от акценти. Могат да са в различните нюанси на стените, или в категоричното разминаване на съседни цветове. Не пречат и ярките петна под формата на картини или дребна мебел. Да не говорим, че светлите тонове (както и тъмните, впрочем) идеално се съчетават с колорита на естественото дърво. 

Тук предлагаме четири варианта на светли и спокойни интериори за хол и спалня - по идея на известната американска бизнес дама Марта Стюарт. Постижими са лесно, особено с наличието на качествени латекси и бои на българския пазар.


  1. Светла охра, тъмна охра и тъмно дърво.                              2. Нюанси на охра и бледосиньо с бяло и тъмно дърво.Да се хванем за червеното

Нищо общо с политиката. Напролет политиците ще ни препоръчат да се хванем за зеленото, имайки предвид марулите, но това сме го чували.

Днес предлагаме две идеи за агресивно интериорно решение, предназначени за хора, които не се плашат от наситените тонове. Червеното и неговите производни са специфични цветове в строителството и с тях не бива да се прекалява. За сметка на това - дали е на стена или върху мебели - червеното демонстрира смелост и въображение. Освен че е красиво, разбира се.

За да има ефект обаче, е необходимо червеният цвят да бъде балансиран с контрастиращи тонове - върху него или в други части на интериора. Около червеното (не задължително цинобър!) отлично стоят повечето нюанси и на  синьото , и  зеленото , за  жълтото  и  бялото  да не говорим. Избягвайте да го комбинирате с лилаво и розово. Макар че при определени обстоятелства и такава комбинация може да се окаже ефектна, стига да не е върху стената (снимка 2).

Във всеки случай не препоръчваме да боядисате и четирите си стени в червено - има опасност интериорът да стане изнервящ. Същото важи и за малки стаи - в такива можете да си позволите една червена стена, и то не най-голямата.

  

За ъглите в интериора - с ум и разум

ЪГЛИТЕ и ЪГЛОВИТЕ ПРОСТРАНСТВА са нещо деликатно. Особено в случаите, когато мястото в къщата и апартамента е ограничено. Но дори да имате предостатъчно площ за стандартните паралелепипедни кухненски, трапезарни и холски шкафове, винаги е добре да спестите още малко. Или да поставите такава мебел, в чиито остри ръбове децата ви (пък и вие самите) няма да се удрят, обикаляйки наоколо в ентусиазиран тръс.

Тук даваме само два примера за хитро усвояване на ъгловатите форми.

Първият е шкаф за трапезария, изпълващ идеално един ъгъл от интериора. Ако сложите на негово място нормалния правоъгълник, при всички положения или ще загубите пространство, или ще ви бъде неудобен за ползване.

Вторият е шкаф за всекидневна или спалня, чиято трапецовидна форма е доста по-безопасна за хълбоците ви (и за челата на невръстните ви деца), защото оставя място за минаване покрай него, без да се губи кой знае колко от полезния му обем.

Излишно е да обясняваме, че можем да ви изработим тези мебели от различни видове дърво и в цветове по ваш избор - включително и приятно агресивни. Можем и от талашитени плоскости, но този материал е нетраен и не го препоръчваме.

    
  Идеално изпълнено ъглово пространство.          Трапец без опасни ръбове.  
Интериорни идилии напук на лошото време

Къщата не е само за да се крием вътре от хората и природните явления. А и за да живеем в нея с кеф

Времето, дами и господа, се поразвали. След бурята дойдоха дъждът и мъглата и нито трудът, нито почивката в екстериор са особено приятни. Затова, вместо да си приказваме за времето от нямане какво да правим, предлагаме няколко интериорни глезотии. Ако не за друго, поне за оплакване на окото. Мебелите и джунджуриите, които показваме, са идеални за стара селска къща, реновирана със съвременни материали така, че в нея да живее спокойно и приятно дори най-претенциозната българска гражданка. Да не говорим, че отдавна не е селско, а европейско да се живее в къща, както съобщи уважаваната от нас статистическа организация Евростат. Походът от селото към града приключи отдавна, сега тенденцията е обратна.

Ние, разбира се, не сме врагове и на апартаментите. Напротив, демонстрираните тук мебели и предмети, та дори и сглобките от стари греди (обработени с модерни технологии) са прекрасни детайли за прясно ремонтирания ви апартамент, ако сте решили да прекарате живота си в него. Колкото и рустикални да изглеждат, тези екстри идеално се съчетават с модерно вътрешно обзавеждане. Ако се чудите как, питайте и ще ви се отговори :)


  Стара ракла, от която след една добра реставрация става чудна холска масичка. 

   
  Сглобки от стари греди и фенери. Рустикална идилия.         


  Вехториите от бабината ви къща могат да направят уютен и панелен апартамент в "Люлин 5".


Фейслифтинг на спалня. Състаряването всъщност я подмлади видимо

Тук предлагаме един относително бърз фейслифтинг на спалня, която не изглеждаше зле и преди операцията. Но се знае, че през 5-6 години не е лошо стените и мебелите да се освежават. Още по-добре е, когато с неголеми усилия интериорът бъде променен по-категорично.

В този случай ние предприехме един по-агресивен подход и вместо да пребоядисаме, сменихме изцяло вида на стените. И то не с подмладяване, а с нарочно състаряване. На снимките се вижда вариантът ПРЕДИ и вариантът СЛЕД. Видът на стаята СЛЕД реновирането й е доста по-ефектен, вижда се от пръв поглед. Без свръх усилия тя придоби ярък средиземноморски стил и собственикът й спокойно може да си представи, че внезапно се е преродил във венециански дож.

Реновирането отнема 3-4 дни, малко латекс, повечко труд и майсторлък, както и някои други бояджийски материали, които ще си запазим в тайна. А мат'риал има, не е като да няма. Включително и човешки, както би се изразил министър-председателят.

  1. ПРЕДИ: Семпло и стандартно.


  2. СЛЕД: Средиземноморски стил и дискретен разкош.


3. ПРЕДИ: Равно и ненатрапчиво.


4. СЛЕД: Активно и модерно.
Секс! Е, и малко животни, но предимно първобитен секс!

Полунаучна студия за интериорния дизайн на пещерата Магура

Поводът за тази студия, дами и господа, е интересното хрумване на наш клиент, пожелал да да оправим двете му бани, но не как да е, а с артистизъм и въображение. Предложението ни да украсим интериора на къпалните му с избрани фрески от пещерата Магура, срещна неговия възторг и ние се заехме с хъс. Как точно постигнахме ефекта, няма да кажем, защото е тайна на занаята. Но ще се похвалим, че одобрението след реновирането на баните бе шумно и радостно.

  Интериор на баня №1.
Този дизайн обаче ни наведе на някои мисли и решихме да ги споделим накратко. Най-вече защото първо: в пещерата Магура често местните хитреци не пускат туристите до галерията с първобитните рисунки с оправдания за не знам си какво; и второ - ако го допуснат, туристът няма много време да гледа, да размишлява и да достигне до изводите, до които би достигнал, ако гледа същите праисторически фрески плацикайки се във ваната си или седейки на тоалетната чиния. Тъй като и двете (ваната и тоалетната) са в собствената му къща, а рисунките са по личните му стени във вид 1:1, никой не може да му каже "Забранено е влизането в тази галерия", или "Аре, че гасим тока!"

  Интериор на баня №2.

В процеса на концептуалното решение за интериора ние, като отговорни строители, естествено взехме предвид, че рисунките в Магурата са от няколко исторически епохи - най-ранните са от времето на късния палеолит (около 8000 години пр. Хр.), следват тези от неолита (6000-4000 г. пр. Хр), та да се свърши с бронзовата епоха (3000 - 1200 г. пр. Хр.). Изводите, до които достигнахме, работейки върху този дизайнерски проект, се наложиха от само себе си:

1. На първобитните пичове определено в главите им се е въртял най-вече секс. И то, както забелязвате, в продължение на хилядолетия.
2. Праисторическите художници не са се срамували да рисуват по стените еротични сцени, които днес можем да видим в някои кръчмарски клозети, но, кой знае защо, ги приемаме негативно.
3. Връзка с извод №2 - майсторите на фреските очевидно не са ползвали писменост (има си хас!) и са предпочитали да изобразяват онова, което днешните им прапраправнуци изразяват предимно с думи. Това лишава съвременните клозетни стени от артистизъм, без да допринася особено за развитието на литературата.
4. Рисунките на животни, които някои изследователи наричат "ловни сцени", са по-скоро тренировка, ескиз, упражнение на твореца, преди да пристъпи към основната цел - материализиране на секса със средствата на изкуството.
5. Порното е измислено доста по-рано, отколкото сме си мислели. 

За да не бъдем голословни (като някои местни политици), ето и някои изображения - за прегледност и доказателство на тезата ни:

  Нали няма да ни убеждавате, че това е човек с 3 крака?


  Тази дама вие кръшен танц недалеч от "трикракия" господин.


  Е, има и две животни - куче и нещо като жираф или лама. Но няма съмнение, че главни герои са двете жени, да не говорим за джентълмена най-вдясно.


  Мили сцени. Горе се забавляват, долу госпожата тъжно храни кокошките.


  И най-показателните сцени - горе се ухажват, долу вече са пристъпили към действие.

Кажете сега, че не сме прави. Впрочем тези стени успешно могат да красят не само бани, но и холове, и спални, и трапезарии. Само за детски стаи не сме много сигурни, но вие си решавате. Ние сме насреща.